Smokepins for Cold Smoking

Smokepins is een Deens merk van hoge kwaliteit dat handgemaakte Smokepins maakt voor koud roken. De stokken kunnen gebruikt worden voor het roken van zalm en forel, maar ook voor vlees in het algemeen. Hiermee kun je vlees tot 0,5 kg koud roken.

Op deze pagina hebben we geïnformeerd over hoe Smokepins werkt en hebben we enkele inspirerende recepten en handleidingen voor het product gedeeld.

Dit merk is bekend van de Deense TV, waar Ole, de oprichter, meedeed aan een ondernemersprogramma.


Producten - Smokepins

Er zijn helaas geen producten in deze categorie


Kom meer te weten over Smokepins

Het bedrijf is gevestigd in Viby nabij de stad Aarhus in Denemarken. Het werd opgericht door een gepassioneerde vliegvisser genaamd Ole Gravrok, die bekend werd van de Deense televisie. Zijn prettige persoonlijkheid en enthousiaste benadering van het product zorgt ervoor dat mensen met Ole meevoelen. Dat, en ook het feit dat hij een geweldig product heeft gemaakt.

Hij zegt dat hij elke zomer op reis gaat naar Noord-Noorwegen, waar hij op foreljacht gaat. Door veel te vissen belandt vis vaak in de vriezer omdat je moe wordt van het eten van je eigen recepten.

Daarom heeft Ole besloten een rookoven te ontwikkelen om koudgerookte vis te maken. Hij deed wat onderzoek op internet en vond zo de uitvinder genaamd Henriksen. Hierdoor is Ole geïnspireerd en sindsdien zijn de geweldige Smokepins verder ontwikkeld.

Hoe Smokepins gebruiken

Bent u ook geïnteresseerd in dit fantastische product, dat de hemel in wordt geprezen - niet alleen onder vissers en natuurliefhebbers, maar ook door de creatieve chef-kok in particuliere huishoudens? Deze pinnen kunnen gebruikt worden om stukken vlees tot ½ kg koud te roken. Als je meer vlees hebt dan dit, moet je het misschien in kleinere stukjes snijden. Hieronder leest u hoe u aan de slag kunt.

Begin natuurlijk met het aanschaffen van de Smokepins met de gewenste smaak. Ze zijn verkrijgbaar in zes verschillende smaken en elke smaak is op zijn eigen manier heerlijk. Zodra je een Smokepin bij de hand hebt, kun je het proces starten. Bestrijk daarom uw vlees of andere verse producten met zout en suiker. Voor elke kilo heb je ca. 70 gram zout en 10 gram suiker.

Het vlees moet 4-8 uur koel blijven, zodat de extra smaak in de verse producten kan trekken. Na deze afkoeling dient het overtollige zout en suiker te worden afgetapt, waarna het wordt afgeveegd met een theedoek of daarvoor geschikte handdoek. De volgende stap in het proces is het aan de lucht drogen van producten in een koelkast. Het vlees moet een dag of twee aan de lucht worden gedroogd om een droog oppervlak achter te laten. Je moet een vinger op het vlees kunnen leggen zonder dat er vloeistof op komt.

Vervolgens worden de producten in een rookcontainer gehangen. Dat kan bijvoorbeeld een grill, kartonnen doos, plastic zak, rookoven of de geweldige Morsø Forno multi-oven zijn. De buitentemperatuur van uw rookcontainer dient tussen de vier en 19 graden te zijn. Het wordt ook aanbevolen om niet te roken in de regen of bij harde wind.

Hoe gebruik je een Smokepin: Begin met één voor één aan te zetten en steek hem aan het einde met de grootste opening aan. Zorg ervoor dat er overal in de ring vuur is en blus het vuur. Als het vuur, of de vlam, zo je wilt, gedoofd is, moet het helemaal rondom gloeien. Plaats vervolgens de rookpin op het stalen bakje, dat in de doos zit. Het moet in de bodem van de rookcontainer worden geplaatst. De gloed moet naar boven wijzen en er moet een minimale opening in de container worden gemaakt. Deze opening moet zorgen voor een beetje luchtventilatie.

Zodra uw Smokepin is doorgebrand zodat er geen rook meer in de container is, moet deze worden vervangen door een nieuwe. U moet rekening houden met een uitgave van ca. drie tot vijf stuks per sigaret. Wanneer dit rookproces is voltooid, moeten de rookproducten worden opgehangen om te rijpen. Vis wordt minimaal twee dagen opgehangen, vlees drie tot vier dagen.

Waarom Smokepins gebruiken?

Allereerst smaakt koud gerookt vlees heerlijk en gaat het langer mee. Laten we beginnen met een kijkje in de geschiedenis. Roken is een oude methode om de houdbaarheid van bijvoorbeeld vlees en vis te verlengen. Vroeger werd het veel gebruikt. Destijds was het echter meer vanwege de schaarse middelen en de exploitatie van de grondstoffen.

Tegenwoordig worden de producten vaak gerookt om de heerlijke rooksmaak te krijgen en te genieten van de unieke rookgeuren. Het is nog steeds een beoefende methode zoals gezien door de meeste slagers en vleesspecialisten. Om dezelfde reden is het een veelvoorkomend artikel in de plaatselijke supermarkten. We kennen allemaal wel een koudgerookte makreel of een stukje gerookte spek, die eigenlijk niet mag ontbreken in elke supermarkt.

De reden waarom veel mensen hun verse producten roken is dat er een uitgesproken smaak gewenst is. Daarnaast zorgt het voor een langere houdbaarheid. Andere factoren die het rookproces bevorderen, zijn bijvoorbeeld dat als het vlees bruin is, de consistentie lekkerder wordt, en dan zal roken, als alle andere dingen gelijk blijven, voorkomen dat het product bederft.

Bij het roken van vlees en vis verdampt er water in de waren en stijgt zo het drogestofgehalte. Hoe langer het proces en dus het roken, hoe meer krimp er zal optreden. Bij kortstondig roken kan dit variëren met 2-3%, terwijl langdurig roken de massa tot wel 30% kan verminderen.

Koud roken Smokepins zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor vissers en natuuronderzoekers, maar worden nu gebruikt ten voordele van veel meer voedselliefhebbers in de particuliere sector.