Gratis verzending vanaf € 50,00

Prijs wedstrijd

4,8 uit 5,0

Pricerunner-aankoopgarantie

Veiligheidscertificaten voor onze biohaarden

Zorg er altijd voor dat u veilig winkelt wanneer u uw bio-ethanol haard koopt. Vuur kan gevaarlijk zijn als de biohaard niet van hoge kwaliteit is of niet met respect wordt gebruikt. In het verleden zijn er verhalen gepubliceerd over explosies waarbij de biohaard de hoofdrol speelde. Deze ongevallen zijn veroorzaakt door verkeerd gebruik of slechte kwaliteit van de biohaard. Daarom hebben Europese instellingen ingegrepen in de markt.


TÜV security approval: DS/EN 16647:2015

DS/EN 16647:2015 is gericht op de biohaardindustrie en omvat de volgende normen:


Haard voor vloeibare brandstof. Inclusief decoratieve toestellen die vlammen en vuur geven op basis van brandstof op alcoholbasis of gelbrandstof en die gemaakt zijn voor gebruik in particuliere huishoudens.

Het certificaat is dus een Europese norm die van toepassing is op decoratieve haarden of huishoudelijke apparaten die bij ontsteking een vlam produceren door middel van alcohol, wat in dit geval bio-ethanol is.

De eisen gelden ook als de biohaarden buiten de particuliere huishoudens worden gebruikt. Er kunnen zelfs aanvullende regels zijn in verband met het gebruik van biohaarden in buitenruimten.

Deze Europese norm geldt voor vrijstaande, tafel-, vloer-, wand- en inbouwhaarden. De haard moet een maximaal warmtevermogen hebben van 4,5 kW per uur. Daarnaast gelden de regels voor gebruiksklare toestellen, waarbij de brander een integraal onderdeel van de biohaard is. De norm is daarentegen niet van toepassing op toestellen waarbij de brandstoftank gescheiden is van het apparaat.

De norm is ook niet van toepassing op toestellen die speciaal zijn ontworpen voor het verwarmen van voedsel of kookplaten/elementen die voor voedsel kunnen worden gebruikt om het product warm te houden. Hetzelfde geldt voor producten die gebruikt worden op boten, caravans, andere voertuigen of in de open lucht.

De Europese norm is niet van toepassing op biohaarden met een warmteafgifte van meer dan 4,5 kW per uur of gedefinieerd als de primaire warmtebron. Het is echter voorbehouden aan de autoriteiten om de eisen van de haarden, die beperkt kunnen zijn tot een vermogen van minder dan 4,5 kW, te reguleren.

 

Deze elementen maken deel uit van de eisen:

Beschrijving Status
Algemeen
Capaciteit brander
Constructie
Materiaal
Stabiliteitstest
Schakelen van het apparaat
Kantel- en schuifproef
Botsingstest
Kantelen met spanning
Spanningstest
Opslag van brandstoftank
Brandstofverbruik
Brandveiligheid
Veiligheidsinstructies

CE safety approval

De CE-markering is een Europese regeling, die vaak van toepassing is in de elektronica-industrie, waar deze markering vaak vereist is. Eerder in 2009 ontving onze leverancier dit certificaat. Het is echter meer relevant voor de TÜV-goedkeuring, die specifiek gericht is op biohaarden. De CE-markering heeft geen directe goedkeuring voor bio-ethanol haarden en lijkt daarom minder relevant voor deze industrie. Daarom verwijzen we naar meer professionele tests zoals TÜV en vooral de nieuwste EU-normen in EN 16647: 2015, die zich uitsluitend richt op haarden met brandstof op alcoholbasis.


Bekijk hier al onze veiligheidsgekeurde biohaarden.